I den här serien har jag porträtterat människor som lever med sjukdomen skolios.
Serien blev nominerad i tävlingen Årets Bild 2022

Caspian är 3 år gammal och bär korsett 24 timmar om dygnet för att kunna gå och fungera som andra barn. Redan från födseln upptäckte läkarna att hans ryggrad var sne.

I vår ska han opereras eftersom skoliosen har blivit så pass grav. Mamma och pappa tycker att det är skönt att deras son äntligen ska få hjälp.

Malin fick sin diagnos när hon var ungefär 10 år gammal. I tidiga tonåren fick hon reda på att ryggraden var så pass sned att hon behövde korsett i princip dynget runt. 23 timmar om dygnet kramade en hård plastkorsett om hennes kropp. Den 24:e timmen fick hon ta en dusch och tvätta den.

Malins ryggrad innan hennes år med korsett – Det var inte alltid roligt att gå med korsetten under hela högstadietiden, men jag är glad att jag stod ut och kämpade på. Idag, 21 år senare, lever jag som vanligt utan besvär av ryggen.

Anna upptäckte sin skolios när hon och hennes mamma var i simhallen. Som mamma till sina egna barn har hon därför varit extra vaksam, då sjukdomen är ärftlig. För något år sedan upptäckte hon att hennes son Gustav har skolios, dock en lindrigare varnat.

Verken Gustav eller hans mamma har behövt bära korsett. För att motverka smärta ska Gustav börja styrketräna och bygga muskler som hjälper kroppen att stå emot värk. Tillsammans med sin mamma tar Gustav sig igenom vardagen med sjukdomen. – Vi är fysiska i familjen, vi kramas mycket och säger att vi älskar varandra varje dag. Säger mamma Anna

Vilhelms skolios upptäcktes av skolhälsovården men ansågs så pass lindrig att man inte rekommenderades att gå vidare till ortoped. När han röntgades på grund av ryggont nästan två år senare upptäcktes det att skoliosen var betydligt kraftigare än det som uppmätts manuellt. Då var det för sent att sätta in en korsett som åtgärd för att stoppa vridningen eftersom att han i princip hade vuxit klart.

Istället har Vilhelm med hjälp av träning byggt upp ryggmusklerna för att få en inre korsett. Idag är han elitgymnast och kroppen finns där för honom genom volter och piruetter.